Równowaga kwasowo-zasadowa
Zdrowie

RÓWNOWAGA KWASOWO-ZASADOWA

CZYM JEST I DLACZEGO JEST TAKA WAŻNA?

Zakwaszenie organizmu to ostatnio modny temat. Z jednej strony podważana jest możliwość istnienia takiego zjawiska jak „zakwaszenie spowodowane dietą”. Z drugiej strony widać wielu zwolenników, którzy dzięki odpowiedniej diecie nie tylko poczuli się lepiej, schudli ale często przestali mieć problemy zdrowotne. Więc gdzie leży prawda?

My sprawdziłyśmy to na sobie i wiemy już, że zakwaszenie organizmu to nie mit. Chociaż każdy z nas jest wyposażony w mechanizmy, które radzą sobie z nadmiernym powstawaniem kwasów w ustroju, prawda jest taka, że ich możliwości w końcu wyczerpują się, a skutki tego mogą być różne. I wcale nie jest tak, że osoba młoda czy wysportowana nie może być zakwaszona. Ale zacznijmy od początku.

CHEMIA NASZEGO ORGANIZMU

Zgodnie z definicją z Wikipedii „równowaga kwasowo-zasadowa to stan utrzymania optymalnego stężenia jonów wodoru w przestrzeniach wewnątrzkomórkowych i zewnątrzkomórkowych ustroju będący wynikiem licznych mechanizmów homeostazy ustrojowej”. Ogólnie rzecz biorąc nasz organizm dąży do równowagi, w której zachowany jest określony stosunek kationów (jonów dodatnich) do anionów (jonów ujemnych) w płynach ustrojowych i komórkach organizmu. Mierzone jest to poprzez wskaźnik pH który równy 7 ma odczyn neutralny, wszystko co poniżej znaczy o kwasowości a powyżej o odczynie zasadowym. W różnych częściach ciała odczyn pH jest inny, np. najniższy stwierdza się w żołądku, gdzie wynosi nawet 1.5 (bardzo kwaśny), natomiast pH krwi zdrowego człowieka może wahać się w ścisłym zakresie 7,35 do 7,45 (lekko zasadowe). W celu zachowania homeostazy, czyli stałych parametrów pH, nasz organizm jest wyposażony w systemy buforowe. Mowa tutaj o mechanizmie oddechowym (płuca) oraz mechanizmie nerkowym.

Utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej stanowi dla naszego organizmu najwyższy priorytet i robi on wszystko aby nie doprowadzić do zaburzeń tych parametrów. Dlatego faktycznie bardzo rzadkie jest, aby krew miała odczyn inny niż 7,35 do 7,45 i aby było to spowodowane dietą. Jeśli pH krwi ma inny odczyn mówimy tutaj o poważnej chorobie jaką jest kwasica lub zasadowica.

No dobra więc czym jest

ZAKWASZENIE

Często zakwaszenie organizmu jest sporym skrótem myślowym i stąd też jest wielu przeciwników tej „teorii”. Jednak jako zakwaszenie należy rozumieć skutki obciążenia organizmu nadmiarem związków kwasowych. Mocno nadwyrężamy nasze bufory poprzez wprowadzanie do organizmu związków kwasotwórczych, często też toksycznych. Musimy pamiętać, że nie tylko spożywanie produktów kwasotwórczych się do tego przyczynia, ale ogólnie życie w XXI wieku mocno nas „zakwasza”. Takie czynniki jak stres, zanieczyszczenie środowiska, ale nawet aktywność fizyczna prowadzą do ciągłego wprowadzania kwasu do organizmu.

Oczywiście nasz organizm i bufory wspomagające „dwoją się i troją” aby utrzymać równowagę, zobojętnić i usunąć kwasy. W tym celu potrzebują składników zasadotwórczych, takich jak wapń, magnez czy potas, jednakże ich ilość w naszej diecie jest ograniczona. Dlatego nasz organizm sięga po naturalne zapasy w postaci kości, włosów, paznokci czy zębów. Dodatkowo w celu ochrony naszych organów wewnętrznych nasz mądry system „otula” je tłuszczem wewnętrznym. Te wszystkie działania możemy porównać do ciągłej walki. Wydaje się, że wszystko jest prawidłowo, nie chorujemy. A to że czasami głowa nas boli, nie mamy energii, czy nie możemy schudnąć przypisujemy na karb innych czynników. Prawda jest jednak taka, że długotrwała „walka” o utrzymanie  homeostazy może być opłacona wysoką ceną i realnie odbijać się na naszym zdrowiu i doprowadzić ostatecznie do poważnych chorób.

JAK SOBIE Z TYM RADZIĆ?

Najlepszym sposobem jest wprowadzenie diety, która zbalansuje tą nieustanną walkę naszych kwasów. Jednak dla wielu osób dieta oparta wyłącznie na produktach zasadowych jest mozolna, wymaga dyscypliny, dużej wiedzy i spędzenia czasu na odkrywaniu prawidłowej reguły. Dodatkowo musimy pamiętać, że produkty dostępne w sklepach (mamy na myśli owoce i warzywa) są z roku na rok coraz uboższe w minerały i witaminy. Taki mamy klimat, jak mówi klasyk. Pestycydy, nawozy, gorsza gleba. Nie musisz być rolnikiem, żeby poczuć różnicę w smaku pomidorów czy truskawek, które serwują nam dostawcy. Pamiętasz smak jabłek, które nie błyszczą woskiem? No właśnie, trzeba się wspomagać, dopóki nie zrobią porządku z produkcją podstawowych warzyw i owoców.

Co więcej do tematu warto podejść kompleksowo. I to nie tylko wtedy gdy już „coś boli” (chociaż wtedy tym bardziej), ale także profilaktycznie.

Dlatego my chcąc wspomóc nasz organizm w walce zastosowałyśmy kurację odkwaszającą. Jest to opracowany przez lekarzy program, który nie tylko rozliczy się z zakwaszeniem ale odtruje nasz organizm i go odpowiednio dożywi. Efekty są świetne. Jeśli chcesz wiedzieć więcej sprawdź szczegóły i zobacz czy ta metoda nie jest najlepszym rozwiązaniem dla Ciebie.

Pozytywnie zakręcone pasjonatki zdrowego odżywiania dla każdego, założycielki bloga Zdrowiej na Bogato. Dzięki podejściu opisywanym na blogu wiele osób przeszło już metamorfozy i dziś cieszą się pięknym wyglądem ale co ważniejsze zdrowiem. Przedsiębiorcze kobiety, pracujące na pełny etat zarówno w pracy jak i w domu jako mamy i żony. Jednym słowem kobiety wielu ról i zadań. Uwielbiają dobre jedzenie najlepiej w doborowym towarzystwie.